MELAKAR RIWAYAT BARU HUBUNGAN ISLAM & BARAT - Keeler, Ahmed Paul (IBDE Ilham Sdn. Bhd., 2023)
Islam dan Barat hidup berjiran selama 1,400 tahun. Barat berkembang di bawah bayangan Islam, dan selepas zaman Renaissance, ia menjadi penakluk dunia lalu memalapkan semua kebudayaan dan peradaban lain-termasuklah Islam. Perubahan ini menjadi titik mula kepada dunia moden, sebuah dunia yang wajahnya tidak kita kenali sebelum ini. Kemanusiaan sedang berhadapan pelbagai jenis kemelut yang mengancam keberadaannya. Manusia diselubungi pelbagai masalah seperti pertambahan mendadak penduduk dunia, kestabilan kewangan, sosial dan politik, peningkatan masalah kesihatan mental yang membimbangkan, ancaman nuklear dan perubahan iklim. Pada masa yang sama, pemisahan antara Islam dan Barat juga semakin parah. Dalam buku ini, kita diundang untuk memerhatikan kemelut serta hubungan yang bersimpang-siur antara Islam dan Barat menerusi kaca mata berbeza.