HIKAYAT HAYY BIN YAQZAN MANUSIA ASUHAN RUSA - Ibnu Tufail (IBDE Ilham Sdn. Bhd., 2024)
Jauh lebih awal sebelum Tarzan, Mowgli dan Robinson Crusoe, di dalam kesunyian pulau al-Waqwaq yang terpencil, Hayy bin Yaqzan diasuh oleh seekor rusa betina sedari kecil. Pengembaraan luar biasa yang bermula sejak kelahirannya mendorong Hayy untuk bergelut dengan persoalan makna kehidupan yang paling mendalam. Sepanjang pengembaraan ini, kita menelusuri gejolak pemikiran seorang manusia yang sedang mencari kebenaran hakiki.