PERDUKUNAN MELAYU - Gimlette, John D. 1867-1934 (IBDE Ilham Sdn. Bhd., 2023)
Perdukunan Melayu karya John D. Gimlette ini meneroka ranah perubatan tradisional yang diamalkan ketika perubatan moden Barat masih langka di Tanah Melayu. Gimlette meluangkan waktu selama 13 tahun di Kelantan, bertemu para bomoh, berbicara dengan orang kampung, menelaah cerita rakyat dan jampi serapah, serta merakam pelbagai jenis racun dan penawar yang diambil daripada alam haiwan dan tumbuhan. Buku yang diterjemahkan daripada Malay Poisons and Charm Cures ini menggagaskan bahawa orang Melayu memasuki "alam nyata" dan "tidak nyata" bagi mencari penawar, menagih cinta, membalas dendam, dan mempertahankan diri dengan tangkal dan azimat.