'UMAR AL-KHATTAB Kebijaksanaan Sebagai Pedang - 'Aqqad, Abbas Mahmud 1889-1964 (Siri Pencerahan Selangor, 2024)
'Umar al-Khattab dikenali sebagai Al-Faruq, sang khalifah, penempur hebat dan seorang yang tegas. Hayatnya diabdikan demi kebenaran agama Islam. Namun sisi lain Umar yang jarang ditonjolkan adalah kebijaksanaannya sebagai pemimpin, hubungan rumahtangga dan sebagai penikmat kata-kata indah. Buku ini menyingkap sisi lembut dalam kerasnya dan sifat teliti dan tegasnya lewat maklumat-maklumat sejarah yang diadun dengan cukup rapi oleh Abbas Mahmud al-Aqqad.