DETIK-DETIK AKHIR EMPAYAR UTSMANIAH - Hanioglu, M. Sukru (Siri Pencerahan Selangor, 2023)
Pada November 1922, banyak pihak tergamam apabila khilafah tertua Islam secara rasminya runtuh. Apakah punca-puncanya? Bagaimana ia rebah? Melalui kajian yang amat teliti, M. Şükrü Hanioğlu memperincikan gambaran Empayar Utsmaniah pada zaman geloranya dari tahun 1789 hingga 1918. Pembaca akan dibawa mengenali kekuatan, kelemahan dan ketahanan sebuah empayar yang berada di ambang kejatuhan sebelum menemui makna tersembunyi daripada puing-puing runtuhan sejarahnya.