ULAMA DAN PERKEMBANGAN ILMU : Di Negeri-Negeri Pantai Timur Tanah Melayu - Amnah Saayah Ismail (Penerbit UPNM, 2023)
Karya yang berjudul Ulama dan Perkembangan Ilmu di Negeri-Negeri Pantai Timur Tanah Melayu Pada abad ke-19 Masihi merupakan sebuah karya baharu yang akan mengenengahkan perbincangan berkenaan peranan ulama pada abad ke-19 Masihi yang akhirnya berupaya mengembangkan aktiviti keilmuan di negeri Kelantan Terengganu dan Pahang. Karya ini peringkat awal akan membawa pembaca untuk mengenali ketiga-tiga negeri di Pantai Timur Semenanjung Tanah Melayu dari sudut politik, ekonomi dan sosial. Perbincangan tampuk pemerintahan dan kerajaan yang wujud ketika itu juga akan menemukan pembaca betapa suatu masa dahulu orang Melayu sudah mempunyai kepimpinan dan pentadbiran kerajaan berasaskan kesultanan yang cukup baik dan persona.