Gagasan Politik dan Moral Galston, Shapiro dan Smith - Makmor Tumin (Pendidikan falsafah barat siri 3, 2023)
Siri Ketiga ini memuatkan perbincangan tiga ahli falsafah kontemporari terkemuka dalam kalangan falsafah aliran pelbagai disiplin. Ketiga-tiga mereka ialah William A. Galston, Ian Shapiro dan Steven B. Smith. Sekurang-kurangnya ada tiga panduan penting untuk membolehkan seseorang itu memahami ilmu falsafah seperti falsafah politik ini. Falsafah Barat kontemporari telah terpecah kepada tiga aliran besar, iaitu analitik, pragmatik dan kontinental. Pendekatan analitik adalah aliran saintifik yang percaya bahawa fenomena kegiatan manusia boleh dianalisis secara empirikal dan sistematik. Aliran kontinental berpandukan analisis mereka kepada pengalaman tokoh-tokoh tertentu berdasarkan inspirasi yang mereka terima, baik daripada sumber alam nyata mahupun sumber alam ghaib. Aliran pragmatik lebih menumpukan analisisnya terhadap faedah masa depan yang boleh diperolehi oleh masyarakat daripada hasil analisisnya. Buku Pendidikan Falsafah Barat Siri 3 ini menonjolkan tiga orang ahli falsafah dalam kalangan aliran pelbagai disiplin yang tidak terlalu tegar dengan sesuatu ideologi dalam gagasan liberalisme yang besar itu. Aliran ini tetap percaya akan adanya prinsip sejagat yang mampu diamalkan manusia, meskipun mereka memiliki pandangan yang hampir sama dengan golongan komunitiranisme yang dibincangkan dalam siri kedua sebelum ini, iaitu setiap satu komuniti atau masyarakat memiliki makna nilai unggul yang unik bagi komuniti itu.