Gagasan Politik dan Moral Dari Socrates kepada Nietzsche - Makmor Tumin (Pendidikan falsafah barat siri 4, 2023)
Siri keempat ini memuatkan perbincangan dua belas ahli falsafah klasik dan moden terkemuka dalam kalangan tokoh pemikir falsafah pelbagai aliran. Sekurang-kurangnya, ada tiga panduan penting untuk membolehkan seseorang itu memahami ilmu falsafah seperti falsafah politik. Aliran klasik dan moden dalam buku ini dibahagi kepada empat bab. Pertama, zaman yang memberikan tumpuan kepada kehidupan unggul dan kehidupan keji iaitu daripada zaman Greek sehinggalah ke Zaman Renaissance. Kedua, zaman moden yang terbahagi kepada dua Era Pencerahan iaitu Pencerahan Pertama dalam abad ke-17 dan ke-18 dan Pencerahan Kedua abad ke-19. Falsafah Barat kontemporari telah terpecah kepada tiga aliran besar iaitu analitik, pragmatik dan kontinental. Analitik adalah aliran saintifik yang percaya bahawa fenomena kegiatan manusia boleh dianalisis secara empirikal dan sistematik. Aliran kontinental berpandukan analisis mereka kepada pengalaman tokoh-tokoh tertentu berdasarkan inspirasi yang mereka terima, baik daripada sumber alam nyata mahupun sumber alam ghaib. Aliran pragmatik lebih menumpukan analisisnya terhadap faedah masa depan yang boleh diperolehi oleh masyarakat daripada hasil analisisnya.