SELAGI POHON LEMON TUMBUH - Katouh, Zoulfa (The Biblio Press Enterprise, 2024)
Hati Salama berbelah bahagi. Adakah dia patut kekal di Syria untuk membantu mangsa tercedera atau pergi untuk menyelamatkan kakak iparnya yang sedang sarat mengandung Dia sudah kehilangan seluruh keluarganya dan terus-menerus dihantui Khawi sebuah halusinasi yang muncul tatkala dia dihimpit kengerian. Setiap hari. traumanya menjadi bahan permainan Khawf. Dia dipaksa untuk segera meningalkan Syria. Digelumang kematian dan kekerasan, Salama kagum melihat kekuatan rakyat Syria. Anak-anak kecil di ambang kematian marih mampu tenenyum. Tentera Pembebasan Syria yang kehilangan anggota badan engan menyerah selagi kudrat mereka masih ada Pekerja perubatan bekerja keras meskipun hari mereka sentiana ditemani oleh mayat yang bergelimpangan dan kecederan yang lebih menakutkan daripada ajal. Bagi Salma, dia tidak akan pernah bahagia di sini, sehinggalah dia bertemu Kenan. Seorang jejaka muda yang sangup mambalayakan nyawanya demi Syria. Kenan masih memandang Syria sebagai sebuah negara yang dihiasi pelbagai rona kehidupan. Baginya, kebahagiaan tidak mustahil. Dalah sumber harapan Salama. Namun, hidup di sebuah negara dalam peperangan bukanlah mudah. Setiap hari ada sahaja yang perlu dirisaukan. Mereka bagaikan hidup di dalam neraka dunia. Jadi, bagaimana putut mereka melalui kehidupan tatkala dikhianati kerajaan sendiri? Mampukah mereka terus cekal berjuang?