INSTITUT RAJA Pelbagai Kisah Kesultanan di Alam Melayu - Ishak Saat 1964-; Ahmad Zainudin Husin 1967- (Penerbit UTHM, 2021)
Buku ini merupakan koleksi makalah yang dijadikan bab dalam buku bagi membicarakan tentang kisah Kesultanan di Alam Melayu yang terdapat di Gugusan Kepulauan Melayu. Dalam buku ini digarapkan 13 makalah yang membicarakan pelbagai kisah yang pernah dilalui oleh Kesultanan Alam Melayu. Pelbagai kisah perjuangan Kesultanan di Alam Melayu yang dirakamkan oleh pelbagai ahli akademik dari pelbagai universiti samada dari dalam mahupun luar negara. Buku ini mesti dimiliki dan dibaca dalam kalangan para ahli politik, ahli akademik, mahasiswa dan mahasiswi, bakal guru dan masyarakat umum agar dapat mengetahui dan memahami sejarah serta perkembangan politik pemerintahan agar tidak tersasar dalam memberikan pandangan yang berkaitan dengan sejarah, dasar dan politik sesebuah negara. Seterusnya pemahaman ini akan membolehkan generasi di Alam Melayu mencungkil kekuatan yang masih tersisa untuk mengatur strategi dalam memperkukuhkan kedudukan Bangsa Melayu sebagai peneraju dunia sebagaimana yang pernah dimainkan oleh generasi era Kesultanan Melaka suatu ketika dahulu.