Sebuah Autobiografi : SANG PELITA UMAT - Qaradawi, Yusuf (Darul Fikir, 2023)
Syeikh Yusuf al-Qaradawi, seorang ilmuan agung yang sepanjang hayatnya dihabiskan terhadap umat dan ilmu. Buku ini mengisahkan perjalanan hidup beliau yang sejak kecil aktif mengaji al-Qur’an, zaman persekolahan, zaman kuliah hingga menamatkan pengajian sarjananya. Pengajarannya di sini ialah bagaimana seseorang yang lahir di luar bandar, jauh dari hiruk-pikuk kilauan dunia, yatim piatu sejak kecil, belajar dengan bergantung kepada kerja keras dalam pelajaran tanpa sokongan dana keluarga, boleh menamatkan pengajian dengan jayanya. Di samping itu, kita akan menerokai peribadi seorang tokoh yang jauh dari keegoan dan individualisme, tetapi lebih mementingkan kebersamaan, konsistensi dalam menjaga akidah yang benar sehingga sanggup dipenjarakan dan bersemangat jihad yang tidak pernah padam.