SEJARAH TERENGGANU - Buyong Adil 1907-1976 (Siri Sejarah Nusantara, 2021)
Sejarah Terengganu menceritakan perkara yang berhubung dengan sejarah negeri tersebut yang telah berlaku pada Zaman Sebelum Sejarah, iaitu pada Zaman Batu Akhir (Neolitik), dan permulaan tahun Masihi hingga kurun Masihi yang ke-16, seperti yang diperoleh daripada buku sejarah karangan pengarang-pengarang Cina zaman dahulu. Semua kisah itu berlaku pada masa sebelum Sultan Zainal Abidin I menjadi Sultan Terengganu. Sejarah Terengganu dahulu dari Kurun Masihi yang ke-16 itu menceritakan kisah sejarah beberapa buah tempat yang dipercayai terletak dalam negeri Terengganu, seperti tempat-tempat yang bernama Kole, Perimula dan Foloan. Tempat yang bernama Kole itu dikatakan oleh ahli-ahli sejarah, terletak di Kuala Sungai Kemaman; Perimula itu di Kuala Sungai Terengganu, dan Foloan itu pula ialah Kuala Berang di tepi Sungai Terengganu, dan kisah sejarah tempat-tempat itu. Setelah itu, teruslah diceritakan sejarah Terengganu dalam zaman pemerintahan sultan-sultan yang telah berkerajaan di negeri itu, iaitu sejak zaman Sultan Zainal Abidin I sampailah ke zaman Sultan Terengganu yang ke-15, iaitu Sultan Ismail Nasiruddin Syah.