SEJARAH PAHANG - Buyong Adil 1907-1976 (Siri Sejarah Nusantara, 2023)
Sejarah Pahang menyingkap sejarah sebuah negeri di Semenanjung Tanah Melayu, bermula dari Zaman Batu sehingga ke bersatunya ke dalam Persekutuan Malaysia. Setelah memasuki zaman sejarah, berdasarkan penulisan-penulisan orang zaman dahulu, iaitu orang Arab, China, Siam, Jawa dan Portugis, dapatlah dibentangkan beberapa gambaran mengenai sejarah negeri Pahang dari akhir kurun Masihi yang ke-10 hingga pertengahan kurun ke-15, dan dalam masa itu termasuklah juga masa negeri Pahang di bawah kuasa kerajaan Seri Wijaya, di bawah pengaruh kerajaan Jawa Majapahit, dan juga pada masa negeri itu diperintahkan oleh raja Melayu bukan Islam yang dipercayai berasal daripada keturunan raja-raja Melayu bukan Islam di bahagian utara Semenanjung Tanah Melayu (dari Ligor sampai ke Patani) dan dipengaruhi oleh Siam. Menjelang akhir kurun yang ke-15, sejarah Pahang telah mulai agak terang. Sejak itu hingga sekarang ini, iaitu selama lebih kurang 500 tahun, dapatlah sejarah negeri Pahang itu dipandang sebagai suatu gambaran yang jelas. Dari akhir kurun yang ke-15 hingga hampir-hampir 150 tahun lamanya negeri Pahang itu diperintahkan oleh raja-raja Melayu-Islam keturunan daripada raja-raja Melayu Melaka. Dari awal hingga ke pertengahan kurun yang ke-17 negeri Pahang telah menderita beberapa kesusahan oleh serangan orang Aceh, Johor, Portugis dan Belanda hingga negeri itu masuk ke bawah perintah kerajaan Aceh.