IDEALIS : Syed Hamid Albar - Noor Hasilah Ismail; Firdaus Zainal (ILHAM Books, 2024)
Idealis Syed Hamid Albar mengisahkan sebuah kisah perjalanan kehidupan Tan Sri Dr Syed Hamid Albar dan keterlibatan diri beliau khususnya dalam dunia politik tanah air. Permulaan cerita mengisahkan sosok tubuh yang dikenali ramai, ayahandanya Tan Sri Jaafar Albar yang mempunyai kewibawaan yang tinggi dan perjuangan dalam menegakkan hak-hak orang Melayu dalam UMNO. Ketegasan yang dibawa oleh beliau memberi inspirasi kepada dirinya. Ketika masa kecil, beliau dididik dengan sebaiknya oleh ayahanda dan ibundanya. Beliau mempelajari selok-belok kehidupan yang dilalui oleh ayahandanya.