KECELAAN TIPU DAYA TERJEMAHAN KITAB DHAMM AL GHURUR DARIPADA IHYA ULUM AL DIN - Md Asham Ahmad (PENERBIT IKIM, 2017)
Kecelaan tipu daya adalah merupakan kitab ke 30 daripada Ihya Ulum al-Din. Ia mengandungi tiga perbincangan iaitu : 1. hakikat ghurur, punca-puncanya dan contoh-contohnya; 2. golongan yang sering terdedah kepadanya; dan 3. jalan keluar darinya. Ghurur adalah penyakit yang menimpa hampir setiap orang. Maka kita temui ramai ilmuwan yang tertipu dengan ilmunya, ahli ibadat yang terpedaya dengan amalannya, pengawal tasawwuf yang tertipu dengan makam kerohaniannya, dan kaum hartawan yang tertipu dengan harta dan kebajikannya. Kesemua tipu-daya ini berpunca daripada kecenderungan dan kecintaan melulu terhadap kehidupan dunia. Apa yang dibahaskan oleh al-Ghazali dalabm kitab ini sentiasa kekal dan segar, dan segala tunjuk-ajar, teguran dan bimbingan beliau itu masih tetap berguna sehingga ke hari ini.