ISU PERUNDANGAN ISLAM DI MALAYSIA - Zaini Nasohah; Anwar Fakhri Omar; Abdul Basir Mohamad (Jabatan Syariah, Fakulti Pengajian Islam, Universiti Kebangsaan Malaysia, 2010)
Buku ini terdiri daripada kumpulan artikel yang membincangkan beberapa isu berkaitan perundangan Islam di Malaysia. Perbahasan dan kupasan yang dibuat oleh para penulis sebahagian besarnya menyentuh aspek-aspek perundangan Islam yang sedang berjalan di Malaysia. Isu-isu yang dibangkitkan merupakan isu-isu semasa lantas boleh menjawab beberapa persoalan berkaitan perundangan Islam di Malaysia yang sering bermain di fikiran masyarakat di pelbagai peringkat. Garapan yang dibuat disertakan dengan peruntukan undang-undang yang sedang berkuatkuasa menjadikannya lebih mantap dan menarik terutama bagi kalangan pembaca mempunyai latar belakang dalam bidang undang-undang. Buku ini merangkumi tajuk-tajuk yang menyentuh aspek-aspek dalam undang-undang keluarga Islam seperti cerai luar mahkamah, fasakh, harta sepencarian dan nafkah, pentadbiran harta orang Islam, pemelukan Islam, pelaksanaan sulh di Mahkamah Syariah. Turut terkandung adalah tajuk berkaitan hukuman terhadap pesalah kanak-kanak serta isu kebebasan bersuara menurut Islam dan Perlembagaan Persekutuan.