Tartil Al-Quran - Abd Rahman Abd Ghani (Universiti Pendidikan Sultan Idris, 2014)
Firman Allah SWT yang bermaksud "Bacalah Al-Quran secara tartil" jelas menunjukkan mengenai kewajipan membaca Al-Quran dengan bertajwid. Tartil sebagaimana yang didefinisikan oleh Sayyidina Ali ialah mentajwidkan huruf serta mengetahui hukum-hukum yang berkaitan dengan wakaf ibtida'nya. Mentajwidkan huruf bermaksud menyebut huruf-huruf hijaiyyah berpandukan tempat keluar dan sifatnya yang betul di samping memelihara hukum-hukumnya yang mendatang berkaitan dengan nun mati dan tanwin, mim mati, hukum mad, tebal nipis dan sebagainya. Sementara mengetahui hukum-hukum wakaf bermaksud memelihara teknik pembacaannya yang betul berkaitan pernafasan, yang melibatkan cara untuk wakaf dan memulakan semula bacaan.