LATAR GEOPOLITIK DUNIA (Interdisciplinary Research and International Strategy (IRIS) Institute Berhad, 2024)
Di era lambakan data dan maklumat hari ini, bacaan terhadap peristiwa dan pertembungan kuasa di dunia sering terperangkap dalam perspektif yang bersifat 'now and here' sahaja. Kesannya, kita tidak dapat memahami landskap besar pertembungan kuasa dan implikasinya kepada masa depan negara dan bangsa. Buku ini merupakan sebuah penulisan oleh IRIS Institute yang bertujuan memberikan sebuah kerangka yang lebih menyeluruh dan mendasar dalam memahami elemen yang membentuk geopolitik dunia hari ini. Latar Geopolitik Dunia memperkenalkan konsep dan kerangka penting dalam geopolitik dunia, seperti kerangka memahami aktor Elit Global Kapitalis Yahudi, terutamanya dari sudut latar belakang mereka dan strategi-strategi yang dilaksanakan bagi mencapai objektif penguasaan New World Order. Strategi NWO dibincangkan dalam konteks pelaksanaan agenda Sustainable Development Goals (SDGs), kewujudan Deep State sebagai 'penjaga' kepada struktur kawalan NWO pada peringkat negara, kawalan dalam ekonomi melalui institusi bank pusat yang ditentukan coraknya oleh kelompok Elit Global, serta proses merekrut proksi Elit Global dalam kalangan orang tempatan menerusi sistem pendidikan elit Barat.