PENDIDIKAN ESTETIKA DARIPADA PENDEKATAN TAUHID - Mohd. Affandi Hassan (Siri Wacana Persuratan Baru, 2023)
Buku Mohd. Affandi Hassan ini menghuraikan dengan panjang lebar tentang latar belakang, takrif, asas-asas falsafah, kaedah dan pendekatan dalam Pendidikan Estetika. Turut dibicarakan ialah Espen iaitu satu genre baharu kesusasteraan yang dikemukakan dalam arena kesusasteraan kontemporari. Pendidikan estetika dalam pengertian yang dimaksudkan oleh Mohd. Affandi Hassan ini meneliti karya sastera dari segi makna kepada kehidupan manusia yang beradab. Makna ini dilihat dari dua sudut. Makna dari segi struktur, yang mencirikan keindahan sesebuah karya; dan makna dari segi perutusan (isi, falsafah, mesej, moral dan sebagainya), yang mencirikan kebenaran dari segi worldview Tauhid. Kerana adanya penekanan kepada aspek makna dari dua segi ini, maka setiap karya sastera dapat dinikmati keindahannya dari segi seninya, dan dari segi isi kandungannya. Melahirkan kedua-dua aspek makna ini lah yang dimaksudkan dengan pendidikan adab dalam pengajaran sastera.