Nakhoda Korporat KISAH PELAYARAN SEORANG 'MASTER MARINER' - Ahmad Sufian Kapten 1949- ([Ahmad Sufian @ Qurnain bin Abdul Rashid], 2022)
Beliau bermula dengan membina istana pasir di Kuantan sehinggalah mampu mengetuai kapal kargo membelah lautan luas. Segalanya bermula apabila seorang anak kampung telah dipilih sendiri oleh seorang pendidik British yang dihormati untuk menceburkan diri dalam dunia pelayaran. Dato' Kapten Ahmad Sufian meninggalkan Kuantan pada usia 14 tahun untuk melanjutkan pelajaran di sebuah sekolah berasrama di Wales. Beliau telah berkhidmat bersama armada kapal dagang British sebelum dipanggil pulang oleh kerajaan Malaysia bagi menyertai MISC. Ketika berusia 29 tahun, beliau telah mengetuai kapal dagang sebagai Nakhoda buat pertama kalinya. Selain itu, beliau turut terlibat pada peringkat awal bidang perkapalan LNG, dengan menubuhkan syarikat perkapalan negara yang kedua iaitu PNSL dan mempengerusikan Global Maritime Ventures, firma urus niaga modal maritim pertama negara. Beliau juga turut membantu memantapkan kedudukan Konsortium Pelabuhan Kuantan dan memainkan peranan penting dalam penubuhan Johor West Port (kini dikenali sebagai Pelabuhan Tanjung Pelepas).