SEJARAH NEGERI SEMBILAN - Buyong Adil 1907-1976 (Siri Sejarah Nusantara, 2019)
Sejarah Negeri Sembilan karya Buyong Adil menceritakan tentang asal-usul orang Negeri Sembilan, adat istiadat, salasilah raja-raja, hubungan Minangkabau Negeri Sembilan, pentadbiran British di Negeri Sembilan dan perang saudara di Negeri Sembilan. Sejarah Negeri Sembilan menceritakan peristiwa pembukaan luak di Negeri Sembilan, pembesar-pembesar, adat istiadat rakyat, hubungan Negeri Sembilan dengan Minangkabau, kedatangan Raja-raja Minangkabau untuk menjadi Yang Dipertuan Besar di Negeri Sembilan. Di samping itu, Sejarah Negeri Sembilan telah menyentuh tentang kedatangan dan kemasukan pengaruh British dalam pemerintahan kerajaan negeri dan pertentangan antara pembesar tempatan dengan pentadbir British. Salasilah Raja yang memerintah hingga Yang Dipertuan sekarang turut digalurkan oleh pengarang dengan terperinci. Penduduk asal di Negeri Sembilan ialah orang Jakun yang disebut juga orang Biduanda, tetapi orang Melayu di Negeri Sembilan memanggil mereka orang Bukit atau Sakai. Mereka hidup dengan memburu binatang hutan dan mengumpulkan hasil hutan seperti buah-buahan dan umbut-umbut kayu. Ada juga di antara mereka yang bercucuk tanam untuk makanan dan berpindah-randah dari suatu tempat ke suatu tempat lain.