PEMBERONTAKAN BERSENJATA KOMUNIS DI MALAYSIA - Mohd. Reduan Haji Asli (Dewan Bahasa dan Pustaka, 2008)
Buku ini menghuraikan sejarah dan perkembangan parti-parti komunis di Malaysia yang merupakan ancaman utama terhadap keselamatan negara pada suatu masa dahulu. Walaupun pergerakan komunis berjaya dilemahkan, namun mereka tetap berazam untuk bangkit kembali dan meneruskan perjuangan untuk mendirikan sebuah negara republik komunis di Semenanjung Malaysia dan Kalimantan Utara.