RUMAH UMNO PERTAMA DI MALAYSIA SATU CATATAN SAKSI MATA TAN SRI MOHD YUSSOF LATIFF - Azeman Ariffin (Dewan Bahasa dan Pustaka, 2024)
Rumah UMNO Pertama di Malaysia: Satu Catatan Saksi Mata Tan Sri Mohd Yussof Latiff merupakan sebuah dokumen sejarah lisan mengenai sebuah bangunan yang dikenali sebagai Rumah UMNO Bahagian Pulau Pinang oleh seorang saksi mata, iaitu Presiden Persatuan Melayu Pulau Pinang, Tan Sri Mohd Yussof Latiff. Dalam usia 93 tahun, mantan pemimpin UMNO itu ialah satu-satunya saksi mata yang masih hidup dan mampu menceritakan fakta sebenar sejarah seawal dari rancangan pembinaan sehingga robohnya Rumah UMNO Bahagian Pulau Pinang itu. Mungkin ramai tidak mengetahui bahawa Rumah UMNO yang pertama di Malaysia lalah Rumah UMNO Bahagian Pulau Pinang yang terletak di Jalan Macalister di Bandar Tanjong Pulau Pinang dan siap dibina pada tahun 1954, iaitu dua tahun sebelum negara mencapai kemerdekaan. Rancangan mengenal pembinaannya bermula pada tahun 1951, iaitu lima tahun selepas UMNO ditubuhkan. Walau bagaimanapun Rumah UMNO Bahagian Pulau Pinang itu dirobohkan pada tahun 1998S, iaitu setelah 41 tahun bangunan ini menjadi saksi bisu pelbagai peristiwa penting mengenai perjuangan orang Melayu di Pulau Pinang. Tan Sri Mohd Yussof menceritakan segala peristiwa penting suka dan duka di sebalik kisah Rumah UMNO Bahagian Pulau Pinang sehinggalah peristiwa bangunan itu dirobohkan di hadapan matanya tanpa ada usaha menyelamatkan monumen bersejarah ini termasuk sebuah tugu peringatan kemerdekaan 1957 yang dibina di hadapan bangunan itu. Banyak peristiwa penting berlaku di Rumah UMNO tersebut termasuklah menjadi tempat pertama UMNO Malaya mengadakan Mesyuarat Agung dalam bangunan milik UMNO. Sebelum adanya bangunan UMNO Bahagian Pulau Pinang itu, Mesyuarat Agung UMNO Malaya diadakan di hotel-hotel, dewan sekolah dan tempat awam sahaja. Pembinaan bangunan UMNO Bahagian Pulau Pinang juga sangat signifikan pada masa itu dan telah menjadi kubu orang Melayu berbincang dan mengatur strategi mempertahankan kedaulatan bangsa untuk membantah "Gerakan Merdeka Pulau Pinang" pada tahun 1947-1956. Dalam bangunan UMNO itulah Pemuda UMNO Bahagian Pulau Pinang bermesyuarat untuk membantah tindakan golongan masyarakat yang berusaha untuk memisahkan Pulau Pinang dari Persekutuan Tanah Melayu. Oleh sebab tidak banyak pihak yang menulis sejarah mengenai kewujudan golongan pemisah itu, maka Tan Sri Mohd Yussof menceritakan secara ringkas mengenai kegiatan golongan pemisah itu dalam buku ini. Secara jujurnya catatan lisan beliau ini bukan sekadar ingin menceritakan sejarah pembinaan bangunan UMNO itu semata-mata atau bergalau dengan nilai sentimentalnya. Jika kita membacanya dari sudut sejarah semata-mata mungkin kits mendapat ilmu tawarikh sahaja. Harapannya ialah agar kita dapat mengambil pengajaran daripada kesilapan yang berlaku dan mempelajari nilai-nilai murni di sebalik kisah pembinaan bangunan bersejarah tersebut