SYED SYEIKH AL-HADI PEMBAHARU SEMANGAT ISLAM DAN SOSIAL - Mohamad Mokhtar Abu Hassan; Mohd. Hanafi Ibrahim (Dewan Bahasa dan Pustaka, 2019)
Penerbitan buku ini adalah untuk mendokumentasikan hasil pemikiran pengarang atau tokoh penulis awal melalui teks-teks sastera yang dihasilkan. Karya-karya awal ini dicetak secara terhad dan sukar didapati, sedangkan karya tersebut banyak merakamkan pelbagai peristiwa, pandangan dan sikap pengarang yang mempunyai nilai sejarah dan seni tersendiri. Sehubungan dengan itu, buku ini memuatkan esei-esei mengenai ketokohan dan kepengarangan Syed Syeikh al-Hadi.