JENAYAH RASUAH DI MALAYSIA : PENYAKIT SOSIAL MERENTAS ZAMAN - Mohamad Fauzi Husin (Dewan Bahasa dan Pustaka, 2020)
Buku in secara umumnya lengkap dan merangkumi semua aspek tentang perlakuan jenayah rasuah, khususnya dalam konteks negara ini. Buku 10 bab ini dimulakan dengan pengenalan kepada definisi dan konsep jenayah rasuah dari aspek bahasa, budaya, undang-undang dan perspektif pelbagai agama. Selain it, penerangan diberikan tentang sejarah penubuhan agensi pencegahan rasuah di negara ini sejak tahun 1957 sehingga kini, bermula dengan penubuhan Badan Pencegah Rasuah (BR) sehingga penubuhan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) pada tahun 2009 dan penguatkuasaan Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia 2009. Dalam tempoh itu, beberapa kali undang-undang antirasuah dipinda dan diperkukuh bagi memastikan usaha memerangi dan membendung penularan jenayah rasuah turut diperhebat. SPRM dikawal oleh lima buah badan bebas mewakili rakyat Malaysia bagi memastikan jenayah rasuah diperangi dengan lebih berintegriti, telus, bebas dan diyakini oleh rakyat tentang kebebasannya memerangi jenayah rasuah. Hal ini selari dengan berkembangnya jenayah rasuah yang semakin kompleks, berangkai dan merentas sempadan negara. Aliran perlakuan dan bentuk jenayah rasuah mula berkembang dan merebak bukan sahaja merentas zaman, sebaliknya melangkau dunia tanpa sempadan.