BUKTI PRASEJARAH DI MALAYSIA - Mokhtar Saidin (Dewan Bahasa dan Pustaka, 2010)
Buku Bukti Prasejarah di Malaysia tulisan Mokhtar Saidin membincangkan sejarah prasejarah di Malaysia semenjak tahun 1917 hingga 2007. Bukti-bukti ini meliputi zaman prasejarah secara umum zaman Paleolitik, zaman Neolitik dan zaman Logam. Kesemua perbincangan disertai dengan bukti-bukti sahih melalui kajian oleh Pusat Penyelidikan arkeologi Malaysia (PPAM) sejak 1987. Melalui bukti dan artifak yang ditemui, prasejarah terawal wujud di Malaysia sekitar 200000 tahun dahulu diikuti dengan zaman Neolitik dan akhirnya zaman Logam. Judul ini ditulis menggunakan pendekatan kronologi berasaskan sumber-sumber bertulis dan laporan kerja lapangan. Justeru, ilmu dan fakta yang dikemukakan boleh dipertanggungjawabkan. Buku Bukti Prasejarah di Malaysia merupakan satu-satunya kajian hasil Ilmiah yang pernah dihasilkan oleh sarjana tempatan dan antarabangsa khusus tentang prasejarah di Malaysia. Kekuatan isi dalam buku ini terletak kepada kesahihan sumber yang digunakan, lengkap dengan gambar dan rajah bagi memudahkan pembaca memahami tentang perkara yang dibincangkan. Penerbitan buku ini akan memberikan sumbangan yang besar dalam bidang prasejarah lebih-lebih lagi dalam bahasa Melayu.