Bidayat al-Tawhid Permulaan 'Ilmu Tawhid - Muhammad Samman Kati (Akademi Jawi Malaysia Sdn Bhd, 2023)
"Maka inilah satu risālah yang paling kecil dan singkat bicaranya pada 'ilmu Uṣūl al-Dīn yang hamba susunkan untuk jadi permulaan bagi kanak-kanak bangsa hamba yang hendak masuk ke medan 'ilmu ini. Mudah-mudahan dengan permulaan yang singkat ini, dapatlah tertanam ke dalam ṣanūbarī kanak-kanak itu īmān dan Islām yang sebenar. Kerana dengan secara ini senang bagi mereka mengḥafaẓnya, dengan demikian apakala mereka mendengar guru-guru yang besar-besar bersharaḥ tentang 'ilmu Tawḥīd dan mereka faham sedikit sebanyak dipohonkan. Allāh jualah yang berkuasa memberi pertunjuk kepada Muslimīn Muslimāt ke jalan yang betul."