ISLAM DALAM SEJARAH DAN KEBUDAYAAN MELAYU : Suatu Mukaddimah mengenai Peranan Islam dalam Perabadan Sejarah Melayu-Indonesia, dan kesannya dalam sejarah pemikiran, bahasa, dan kesusasteraan Melayu - Al-Attas, Syed Muhammad Naquib (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2022)
Voltaire pernah berkata bahwa fakta-fakta sejarah yang bersifat runchitan dan yang tiada membawa kepada sesuatu matlamat merupakan kepada sejarah sebagaimana barang-barang angkutan merupakan kepada tentera<U+0096>yaitu sebagai beban rintangan belaka; kita harus memandang sejarah dengan pandangan semesta, justru sebab akal insan itu sedemikian kechilnya sehingga jikalau dibebani fakta-fakta yang berunchit itu nischaya akan tertindislah ia. Meskipun tilikan fakta-fakta yang terpenchil itu menunjukkan dan menyatakan perkara-perkara yang benar berlaku dalam sejarah, namun jikalau dilihat dari sudut hiasan permandangan alam sejarah, maka fakta-fakta itu menjadi palsu pula dan merupakan seakan-akan antinomi dalam falsafah sejarah. Kita harus menganggap fakta-fakta yang sedemikian itu sebagai perkataan yang disusun dalam kamus; sungguhpun tiap sesuatu daripadanya menjelaskan kebenaran maknanya, akan tetapi pada keseluruhannya ia tiada mengandung makna sebab penyusunannya hanya berdasarkan pada giliran huruf hurufnya dalam abjad, bukan pada mempersangkut-pautkan konsep-konsep dan perkataan penting yang dapat menayangkan suatu gambaran mengenai pandangan hidup masharakat yang menggunakan bahasa yang diperkamuskan itu. Maka ibaratnya samalah seperti kiasan yang pernah digunakan oleh Macaulay peri pengalaman pengembara Gulliver di negeri Brobdingnag yang didiami oleh manusia-manusia tinggi-besar seperti raksasa