FIRAUN : TENGGELAM DALAM LAUT MERAH - Abdul Latip Talib (Novel sejarah, 2019)
Al Quran menceritakan bahawa Firaun dan bala tenteranya mati tenggelam dalam laut merah; “Dan (kenangkanlah) ketika Kami belahkan laut (Merah) untuk kamu lalui (kerana melarikan diri dari angkara Firaun), maka Kami selamatkan kamu dan Kami tenggelamkan Firaun bersama-sama tenteranya, sedang kamu semua menyaksikannya.” (al Baqarah, ayat 50)