HARUN AR RASYID : KHALIFAH TERBAIK ABBASIYAH - Abdul Latip Talib (Novel sejarah, 2019)
Harun Bin Al-Mahdi Muhammad Bin Al-Manshur Abu Jaafar Abdullah Bin Muhammad Bin Ali Bin Abdullah Bin Abbas Bin Abdul Muthalib. Nama ibunya Jurasyiyah Binti Atha atau digelar Khaizuran. Harun Ar Rasyid lahir pada tahun 148H di Kota Ray. Menjadi khalifah ketika berumur 25 tahun.