MAT KILAU : PAHLAWAN TERBILANG MELAYU PAHANG - Syed Mahadzir Syed Ibrahim (Hijjaz Records Publishing, 2022)
Sejarah telah mencatatkan bahawa Mat Kilau adalah seorang pahlawan dari negeri Pahang yang suatu ketika dulu bangun menentang penjajah yang bertapak di tanah air. Beliau mempunyai sifat kepimpinan yang baik dan pemikiran yang matang terutama dalam mengatur strategi menentang penjajah. Hakikat ini menjadikan beliau seorang yang amat disegani dan dihormati bukan sahaja oleh masyarakat setempat bahkan juga oleh penjajah. Lantaran itu penjajah amat membenci beliau dan menganggap beliau sebagai seorang pemberontak. Keberanian sebagai pahlawan terbilang sentiasa diingati hingga ke hari ini. Mat Kilau dikenali sebagai seorang pejuang yang tidak gentar menentang penjajah di Pahang. Beliau turut sama membantu pejuang-pejuang di Kelantan dan Terengganu dalam usaha membebaskan negeri itu dari cengkaman penjajah. Tokoh perwira Melayu yang berasal dari Mukim Pulau Tawar, Jerantut, Pahang ini bangkit untuk menentang penjajah British pada penghujung abad ke-19 hingga menjadi buruan kemudian menghilangkan diri dan muncul semula pada tahun 1970 ketika berusia sekitar 122 tahun. Jiwa perjuangannya tidak pernah luntur terutama memikirkan bagaimana kuasa asing yang jauh boleh datang menguasai negeri.