Kebangkitan PEJUANG TERBILANG TANAH MELAYU : Limpahan Darah Di Bumi Permata - Syed Mahadzir Syed Ibrahim (Hijjaz Records Publishing, 2022)
Sejarah telah mencatatkan bahawa pada kurun ke-18 ramai pahlawan tanah air telah bangkit menentang British, tetapi perang ini berlaku berasingan dalam kawasan (negeri) berlainan dan bukannya perjuangan menuntut kemerdekaan secara serentak di seluruh negara. Sejarah Tanah Melayu memang ada pertumpahan darah dalam perang patriotik yang berlaku pada kurun ke-18 tetapi pertempuran berlaku secara berasingan di negeri-negeri tertentu dan pada masa berlainan. Kebangkitan itu berlandaskan rasa tidak puas hati campurtangan British terhadap kuasa tempatan dan bukan satu revolusi seperti yang berlaku di Amerika Syarikat.