KELUARGA Rothschild : DINASTI PERBANKAN YAHUDI - JERMAN (PENGUASA KEWANGAN DUNIA) - Syed Mahadzir Syed Ibrahim (HIJJAZ RECORDS PUBLISHING, 2023)
Keluarga Rothschild adalah sebuah keluarga Eropah yang berasal dari Yahudi Jerman, pengasas syarikat-syarikat perbankan dan kewangan di Eropah pada akhir kurun ke-18. Pada kurun ke-19, keluarga ini memiliki harta kekayaan peribadi terbesar di dunia dan juga terbesar di dalam dunia moden pada hari ini. Rothschild dikatakan terlibat dalam konflik New World Order, salah satu konspirasi Yahudi seperti yang dipercayai ramai. Rothschild Group adalah sebuah institusi bank pelaburan yang menekankan konsep pinjaman kepada golongan bangsawan, bank serta menjalankan transaksi berasaskan riba.