MEMBONGKAR SEJARAH TRAGEDI PEMBUNUHAN SULTAN & RAJA-RAJA MELAYU NUSANTARA - Syed Mahadzir Syed Ibrahim (Hijjaz Records Publishing, 2023)
Dalam satu malam sahaja, beberapa orang Sultan di beberapa buah negeri telah dibunuh secara kejam pleh puak pro-komunis yang dibantu oleh kuli-kuli ladang dari keturunan pendatang luar. Tragedi menyayat hati ini bermula menjelang tahun 1946 di mana keadaan suhu politik di Sumatera Timur menjadi panas. Pembunuhan terhadap sultan dan raja-raja Melayu dilakukan secara besar-besaran. Ada yang ditenggelamkan ke dalam laut, ada yang dipotong leher, ada yang ditanam hiudp-hidup dan berbagai pembunuhan kejam yang lain. Kesemua sultan ini mangkat dibunuh oleh rakyat pendatang yang bekerja di ladang-ladang milik Sultan.