KONFLIK DI TIMUR DUNIA ISYARAT BAKAL LAHIR : KHALIFAH AKHIR ZAMAN - Jaafar Salleh (Hijjaz Records Publishing, 2023)
Konflik dunia yang terjadi selepas kewafatan Nabi SAW yang bermula di Timur Tengah, Asia Barat dan juga di Timur Dunia adalah petanda awal isyarat kebangkitan semula Islam pada akhir zaman. Pelbagai kejadian telah diriwayatkan dalam hadis. Antara peristiwa terdekat dengan kita di kurun ini ialah pergolakan dan konflik di Ukraine, sebuah negara yang terletak di Timur Eropah, ia disorot oleh para peneliti hadis akhir zaman sebagai isyarat awal bakal lahir khalifah akhir zaman seperti mana yang disebut oleh Rasulullah SAW iaitu Al-Mahdi, Nabi Isa dan Al-Qahtani. Sebelum kemunculan mereka, lahir tokoh-tokoh pejuang Islam akhir zaman bermula dari Timur.