TRANFORMASI PERKHIDMATAN PERPUSTAKAAN MELALUI AMALAN SIX SIGMA - Che Azlan Taib (UUM Press, 2024)
Keefisienan sesebuah komputer bergantung kepada keupayaan pemprosesannya. Kecemerlangan institusi pendidikan pula bergantung kepada kekuatan sumber rujukannya, iaitu perpustakaan. Kepantasan dan kecekapan pemprosesan sumber perpustakaan pula bergantung kepada model sokong pengurusan perpustakaan. Isi kandungan buku ini meliputi teori dan aplikasi six sigma di perpustakaan. Buku ini menerangkan selok-belok berkaitan perpustakaan, sistem yang dinamakan pengurusan kualiti, tokoh-tokoh utama dalam kualiti, evolusi pengurusan kualiti, dimensi kualiti dan pengurusan kualiti di perpustakaan. Turut diterangkan secara terperinci alatan kualiti bagi menyokong amalan six sigma. Buku ini dilabuhkan dengan satu persoalan berkenaan dengan hubungan antara six sigma dengan perpustakaan. Pembaca boleh berfikir dan terus membaca bahan-bahan bacaan yang lain bagi menambah pengetahuan dengan isu-isu semasa dan bagaimana isu-isu semasa di perpustakaan boleh diselesaikan dengan amalan six sigma khususnya dalam konteks kualiti.