MAT INDERA Antara Identiti dan Ideologi - Muhaimin Sulam (Strategic Information and Research Development Centre (SIRD), 2024)
Asas kepada penerbitan buku ini untuk edisi kedua adalah daripada Mat Indera: Petualang atau Pejuang? yang diterbitkan lebih sedekad lalu. Sebahagiannya adalah hasil daripada rujukan rekod-rekod perbicaraan antara Pendakwaraya lawan Mohamad Sabu antara tahun 2011 hingga 2015. Perbicaraan itu telah menarik minat orang awam mengikuti sejarah Mat Indera. Bahkan ia juga telah menjadi bahan berita bagi media massa pada ketika itu. Kisah Mat Indera kadangkala timbul menjelang sambutan bulan-bulan kemerdekaan. Misteri identiti dan ideologi Mat Indera banyak lagi yang tidak terungkap. Ketokohan Mat Indera itu seharusnya dinilai secara saksama dengan mengambil kira latar belakang sejarah atau pergolakan siasah yang mendesak dan menentukan pemikiran dan tindakan radikal golongan yang sering dirujuk ramai pengkaji sebagai 'berhaluan kiri' ini. Jika penilaian dibuat dalam konteks atau latar belakang sejarah sedemikian, tidakkah wajar Mat Indera diangkat atau sekurang-kurangnya diiktiraf juga sebagai pejuang nasionalis, pendukung kemerdekaan yang gigih menentang penjajahan?