BUKIT KEPONG - Ismail Johari (Dewan Bahasa & Pustaka, 2017)
Peristiwa Balai Polis Bukit Kepong adalah kejadian serangan komunis yang berlaku semasa keadaan darurat di Persekutuan Tanah melayu selepas Perang Dunia II. Dalam kejadian tersebut, Balai Polis Bukit Kepong diserang oleh segerombolan 180 orang komunis bermula 5.00 pagi pada 23 Februari 1950.