SEJARAH PERAK - Buyong Adil 1907-1976 (Siri sejarah Nusantara, 2020)
Buku sejarah Perak menyorot kembali sejarah perak dari zaman awal, iaitu dari zaman pengaruh Buddha-Hindu hingga ke zaman Sultan Perak yang memerintah negeri Perak pada tahun 1984. Buku ini menceritakan tindak - tanduk yang dilakukan oleh pihak Inggeris untuk memecahkan kuasa dan pengaruh kesultanan yang ada di Perak pada suatu masa dahulu dalam usaha dalam usaha mereka menakluk negeri tersebut.