Mencari Mendam Berahi - Ilham Mazalan (Buku Mahakarya, 2023)
Seluas manapun samudera Alam Melayu, nescaya ia tidak mampu membataskan rasa dendam, kehendak percintaan, dan cita-cita agung Atma dan teman-teman. Baik melanun di laut luas, atau menjadi askar upahan Sultan untuk menentang bangsa penjajah di daratan, tiga perkara inilah yang menjadi azimat mereka dalam menghadapi hari muka. 1640 Masihi. Tahun penentuan. Baik buat Johor dan Acheh. Baik buat Belanda dan Portugis. Di Kota Melaka, takdir empat kerajaan besar ini bakal diikat oleh Tuhan Yang Maha Esa. Antara bahtera Mendam Berahi dan berahi yang terpendam dalam jiwa. Antara kehendak peribadi dan kebajikan anak bangsa, jalan manakah yang bakal Atma dan teman-temannya pilih? Apa yang pasti, tidak kira Naga Laut, Hantu Air, Manusia Kerbau yang setinggi langit hatta raksasa agung Si Pauh Janggi sekalipun, tiada apa yang mampu melunturkan kemahuan Atma dan teman-teman untuk membentuk takdir dengan tangan sendiri.