SEJARAH SABAH - Buyong Adil 1907-1976 (Siri Sejarah Nusantara, 2019)
Buku Sejarah Sabah adalah karangannya yang menceritakan tentang sabah di dalam tiga zaman pemerintahan, iaitu di bawah pemerintahan British, di bawah pemerintahan tentera Jepun dan Sabah di bawah pemerintahan Malaysia. Konfrontasi Indonesia- Malaysia dan tuntutan Filipina terhadap sabah adalah antara kisah menarik di dalam buku ini.