Perubatan psikologi Islam - S.M. Hatta (Dewan Bahasa dan Pustaka, 1995)
Peredaran zaman dan pencapaian kemajuan serta perkembangan ilmu telah benar-benar memberi bidang psikologi suatu imej baru yang tidak lagi dikhususkan sebagai suatu ilmu dalam bidang sastera. Perubatan ini begitu ketara khususnya di Barat, apabila ia mula dibahaskan sebagai suatu sains kacukan.