Badiuzzaman Said Nursi - Abdul Latip Talib 1954- (PTS Litera Utama Sdn.Bhd, 2012)
Badiuzzaman Said Nursi dilahirkan pada tahun 1873 di kampung bernama "Nurs", di timur Anatolia. Nama "Nursi" ialah sempena nama kampung ini. Beliau menerima pendidikan asas daripada para ulama terkenal di daerahnya