Menjana transformasi etnik Suluk - Mohd. Rosli Saludin; Mohd. Fazil bin Ajak (Crescent News, 2011)
Melalui kajian ini kita perlu melihat secara mendalam orang Suluk di Borneo Utara terutama di Sabah. Harus diketepikan batas-batas politik untuk mencari kebenaran yang ampuh dan boleh dibanggakan oleh anak cucu cicit di masa yang akan datang. Bukan untuk mencari kesalahan, tetapi adalah untuk memantapkan lagi jati diri orang Suluk itu sendiri terutama sekarang yang ramai berada di Sabah.