Pembudayaan bahasa Melayu sebagai bahasa ilmu tinggi - Noor Rohana Mansor; Ibrahim Kamoo (Penerbit Universiti Malaysia Terengganu, 2014)
Tsunami bahasa melanda negara apabila bahasa Melayu tercabar dan terpinggir kedudukannya dalam gelombang pendidikan negara dengan keutamaan kepada bahasa Inggeris sebagai bahasa kemajuan antarabangsa. Justeru perjuangan memartabatkan dan membudayakan bahasa Melayu sebagai bahasa ilmu tinggi menjadi fokus perbincangan bagi menjelaskan fungsi dan peranan serta status pencapaian kesarjanaan akademia bahasa Melayu sebagai bahasa ilmu tinggi negara. Cabaran dan strategi tindakan bagi merealisasikan pembudayaan dan pengilmuan bahasa Melayu ilmu tinggi turut dipapar dan digarap bagi kelangsungan agenda perjuangan kesarjanaan akademia bahasa Melayu ke mercu jaya.