Bahasa Melayu dalam bidang sains dan teknologi di institusi pengajian tinggi negara - Noor Rohana Mansor; Hamdan Azmi Abd. Aziz (Penerbit Universiti Malaysia Terengganu, 2014)
Usaha untuk memartabatkan bahasa Melayu sebagai bahasa ilmu negara tidak pernah padam. Sistem pendidikan negara sentiasa dipantau ke arah keselarasan pelaksanaan kurikulum dengan fungsi dan matlamat bahasa Melayu sebagai bahasa ilmu terlaksana dalam konteks pendidikan negara. Monograf ini meneroka sudut pandangan dalam kalangan ahli akademik tentang kemampuan bahasa Melayu berfungsi sebagai bahasa pengantar utama ilmu di IPT khususnya dalam bidang sains dan teknologi. Monograf ini turut meninjau tahap penggunaan bahasa Melayu sebagai medium utama dalam pelaksanaan pengajaran dan pembelajaran di samping meneliti kekangan-kekangan yang menghalang usaha untuk memartabatkan penggunaan bahasa Melayu sebagai bahasa ilmu serta mencadangkan resolusi kepada isu dan permasalahan yang timbul.