Pengembaraan intelektual dan pemikiran Imam Syafi'i dalam masalah akidah, politik dan fiqih - Muhammad Abu Zahrah
Pengembaraan intelektual yang dilakukan oleh Imam Syafi'i berjaya membentuk diri beliau menjadi seorang ilmuwan ulung pada zamannya, baik sebagai ahli hadis mahupun sebagai seorang ulamak fiqh.