Di hujung muncung mesingan - Fahmi Faiz 1985- (Alaf 21, 2014)
Sebuah pengembaraan. Satu perjalanan. Seribu pengalaman. Demi menyingkap tabir kehidupan golongan Bangsamoro di Filipina, Fahmi Faiz merangka misi barunya untuk melihat sendiri kehidupan golongan Muslim itu yang menjadi minoriti di Filipina. Tekadnya adalah untuk membantu mereka dengan apa yang termampu selepas mendengar kedaifan kehidupan mereka di sana. Namun, bukan mudah. Mindanao merupakan antara kawasan paling berbahaya didunia. terkenal dengan aktiviti penculikan warga asing, tembak-menembak, pengeboman dan penyembelihan tahanan. Namun disebalik semua stigma ngeri itu, Fahmi teruskan juga misinya atas dasar semangat kemanusian dunia sejagat. Tepat 10 Januari 2013, Fahmi menjejakkan kakinya buat pertama kali di Filipina. Kehadirannya di Lapangan Terbang Antarabangsa Ninoy Aquino secara bersendirian menjadi perhatian pihak keselamatan. Bermulalah perjalanan Fahmi Faiz dari situ bersama misinya untuk mengenal Bangsamoro.