Di sebalik rundingan damai Hat Yai - Myzara (Grup Buku Karangkraf Sdn.Bhd., 2015)
Sejak kecil, Mocktar ditinggalkan keseorangan oleh kakaknya, Siti Norkiah yang lari bersembunyi di dalam hutan setelah menyertai sebuah pasukan berhaluan kiri. Sejak itu, Siti Norkiah menjadi musuh kerajaan dan menjadi buruan pihak berkuasa. Setelah berpuluh-puluh tahun, Mocktar ditawarkan untuk menjejaki kakaknya di sempadan Malaysia-Thailand oleh seorang pegawai polis Cawangan Khas. Bertemankan dua orang wakil bermuafakat dan pihak berkuasa, Mocktar memulakan ekspedisi. Demi kakak tersayang, Mocktar berjaya mencapai matlamatnya. Seorang ketua rejimen ke-10 PKM yang mengetahui pertemuan adik-beradik itu, secara tidak langsung menyuarakan hasrat ingin berdamai dengan kerajaan. Mocktar bersetuju kerana sedar ada jalan damai untuk mereka. Pertemuan demi pertemuan berlaku hinggalah satu rundingan diadakan. Akhirnya, pada tahun 1989 bertempat di Hat Yai, Thailand kata sepakat dicapai dan termeterailah perjanjian di antara kerajaan Malaysia dengan Parti Komunis Malaya (PKM)