Akidah dan isu sosial menurut Islam - Engku Ahmad Zaki Engku Alwi 1968- (Penerbit Universiti Sultan Zainal Abidin, 2015)
Buku ini membuka ruang kepada perbincangan ilmu dan cuba merungkai kekeliruan yang sering diketengahkan, terutamanya berhubung ibadat dan tatacara kehidupan beragama. Huraiannya ringkas tapi padat, memudahkan kefahaman setiap lapisan masyarakat. Buku ini mengupas isu - isu akidah yang tercetus dalam kehidupan harian masyarakat Islam. Sejak berzaman, para rasul yang diutuskan walaupun membawa syariat yang bebeza tetapi persoalan akidahnya tetap sama iaitu mengesahkan Allah s.w.t.. Akidahlah yang menentukan kebahagiaan insan di dunia dan akhirat. Antara persoalan yang dikemukakan ialah persoalan murtad, tawassul, kepercayaan yang karut dan dialog persefahaman. Setiap topik dikupas berlandaskan hujah al-Quran, al-Sunnah dan tafsir para cendikiawan Islam.